Verwachte stijging van de NHG-grens in 2024: wat betekent dit voor uw hypotheek?

Of u nu van plan bent een nieuwe woning te kopen of gewoon nieuwsgierig bent naar de recente ontwikkelingen op de hypotheekmarkt; het is verstandig om de NHG-grens in de gaten te houden. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is het maximale bedrag waarvoor hypotheken met NHG kunnen worden afgesloten. Deze waarde wordt jaarlijks herzien en kan van invloed zijn op uw hypotheekmogelijkheden. Hoe ziet de situatie er het komende jaar uit voor woningkopers?

Wat is de NHG?

NHG, of Nationale Hypotheek Garantie, is een regeling die kopers beschermt tegen financiële risico’s in geval van onverwachte gebeurtenissen, zoals werkloosheid, een scheiding of overlijden. Wanneer u een hypotheek afsluit met een NHG-garantie, bent u verzekerd tegen een restschuld als u uw huis gedwongen moet verkopen en de opbrengst niet voldoende is om de hypotheek af te lossen.

Wat is de NHG-grens?

De NHG-grens is het maximale bedrag van de hypotheek waarop NHG kan worden toegepast. Jaarlijks wordt dit bedrag vastgesteld op basis van de gemiddelde koopprijs van woningen in Nederland. Dit jaar bedroeg de NHG-grens €325.000. Dit betekent dat als u een huis kocht voor minder dan dit bedrag, u in aanmerking kwam voor NHG-bescherming. Maar wat zijn de verwachtingen voor 2024?

Verwachte stijging NHG-grens

Hoewel de definitieve NHG-grens voor 2024 nog moet worden aangekondigd, meldt de onafhankelijke adviesorganisatie Van Bruggen Adviesgroep dat de NHG-grens volgend jaar omhoog zal gaan. De grens wordt bepaald op basis van een berekeningsmethode. Voor volgend jaar komt de NHG-grens uit op €440.000, mits de methode hetzelfde blijft. Ondanks de daling van de gemiddelde huizenprijzen in het afgelopen jaar, stijgt de NHG-grens. Volgens de laatste cijfers van het CBS kwam de gemiddelde huizenprijs in het tweede kwartaal van 2023 op €406.000. De NHG-grens volgt de gemiddelde huizenprijzen, maar er wordt naar een langere periode gekeken (39 maanden) dan alleen het afgelopen jaar. Voor potentiële kopers kan dit goed nieuws zijn, aangezien een hogere NHG-grens betekent dat meer mensen in aanmerking komen voor bescherming. Dit kan gunstig zijn voor de hypotheekrente.

Wat betekent dit voor u?

Als u van plan bent om in 2024 een huis te kopen of als u al een hypotheekvraag heeft ingediend, kan de verwachte stijging van de NHG-grens van invloed zijn op uw financiële situatie. Dit zijn een aantal actiepunten die u kunt overwegen te nemen:

  • Hypotheekaanvraag: Als de NHG-grens stijgt, is het verstandig om uw hypotheekaanvraag te herzien om te profiteren van gunstigere voorwaarden.
  • Advies inwinnen: Neem contact op met een specialist om te begrijpen hoe deze verandering uw specifieke situatie beïnvloedt.
  • Budgetplanning: Het is aan te raden om in uw budget rekening te houden met de mogelijke stijging van de NHG-grens.

De verwachte stijging kan kansen bieden voor potentiële kopers en de toegankelijkheid van de woningmarkt vergroten. Het is verstandig om de ontwikkelingen te volgen en te overwegen hoe ze van invloed kunnen zijn op uw financiële situatie. Daarbij is het slim om advies in te winnen van een specialist om de beste beslissing te nemen voor uw toekomstige woning.

De nieuwe NHG-grens voor 2024 wordt binnenkort officieel bekendgemaakt.

Terug naar overzicht