Merius Hypotheken, aangenaam

Je hebt een mooi huis op het oog of wilt je huidige hypotheek oversluiten en werd vervolgens op Merius Hypotheken gewezen. Ken je ons nog niet? We leggen je graag uit wat Merius Hypotheken precies is. Want wij houden van duidelijkheid.

Wat is Merius Hypotheken?

Verhelderend, Voorspelbaar en Verbindend. Dat is wie wij zijn. Dit zie je terug in onze communicatie, dienstverlening én productaanbod. Het vormt ons DNA en geeft richting aan al onze activiteiten.

In 2014 vroegen wij ons af of de samenwerking tussen geldverstrekker, financieel adviseur en consument beter en efficiënter kon. (Toekomstig) Huizeneigenaren wilden zo snel mogelijk weten wat ze mochten lenen om hun droomhuis te kunnen kopen – en dat is nog steeds zo. Helaas bleek een hypotheek aanvragen toen een ingewikkeld proces dat soms enorm lang duurde. Het kwam regelmatig voor dat je droomhuis hierdoor aan je neus voorbij ging.

Ook zagen we in die tijd dat de vraag naar hypotheken zo groot was, dat banken alleen niet meer aan die vraag konden voldoen. Er was meer financiering nodig om ervoor te zorgen dat (toekomstige) Nederlandse huizenbezitters een goede en betrouwbare hypotheek konden krijgen. En die behoefte is vandaag de dag alleen maar groter geworden.

Merius Hypotheken, sinds 2016

In september 2016 kwamen wij met de oplossing en lanceerden we Merius Hypotheken. Wij hebben ons onderscheiden van andere hypotheekaanbieders met een volledig geautomatiseerd acceptatieproces. Doordat wij werken met duidelijke kaders, zien wij snel of een klant een match is met Merius Hypotheken. Hierdoor bieden wij snelheid, verbinding, helderheid en voorspelbaarheid voor de klant en de adviseur en kunnen wij binnen drie uur (!) een rentevoorstel uitbrengen.

Funding

Maar hoe komt Merius Hypotheken dan aan het geld om deze hypotheken te financieren? We zijn immers geen bank. Wij bieden grote (internationale) institutionele investeerders, veelal verzekeraars, pensioenfondsen en asset managers, de mogelijkheid om te beleggen in nieuwe Nederlandse woninghypotheken. Zo hebben we inmiddels al ruim 6 miljard euro opgehaald bij investeerders uit onder meer uit België, Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland. Daarmee hebben we in de afgelopen vier jaar bijna 20.000 Nederlandse huizenbezitters aan een hypotheek geholpen.

Ook in de toekomst

Omdat we zo jong zijn, krijgen we weleens de vraag of Merius Hypotheken ook in de toekomst actief blijft. En het antwoord is: ja. Nederlandse hypotheken zijn en blijven aantrekkelijk voor Europese investeerders die kiezen voor duurzame beleggingen met een langdurig en stabiel rendement en een beperkt risico. Uiteraard blijft Merius Hypotheken funding aantrekken om ook in de toekomst hypotheken aan (nieuwe) klanten te blijven verstrekken.

Daarbij staan de belangen van onze leningnemers uiteraard voorop. We hebben met onze investeerders dan ook duidelijke afspraken gemaakt over de hypotheken van onze klanten. Zo blijven de belangen van Merius-klanten ook in de toekomst gewaarborgd. Onze rente is bijvoorbeeld scherp en blijft ook marktconform. Huidige én toekomstige klanten van Merius Hypotheken kunnen in de toekomst dan ook met een gerust hart bij ons aankloppen als ze hun hypotheek willen verhogen, verhuizen of verlengen.

Merius Hypotheken uitverkocht?

Maar wat nu als onze financiering (tijdelijk) opdroogt? We werken er voortdurend hard aan om extra financiering op te halen bij onze bestaande en nieuwe investeerders. Maar dat traject is er een van de lange adem, en in de tussentijd kan het gebeuren dat er voor bepaalde segmenten van ons hypotheekaanbod tijdelijk geen financiering beschikbaar is. We kunnen dan even geen nieuwe leningen in die specifieke risicoklasse aanbieden.

Voor onze bestaande klanten verandert er dan overigens niets. Zij kunnen nog altijd hun hypotheek verlengen, verhogen of verhuizen, ook als hun hypotheeksegment is uitverkocht. Ook nieuwe klanten die een rentevoorstel of hypotheekaanbod hebben ontvangen en getekend, kunnen gewoon rekenen op een hypotheek van Merius Hypotheken. Want afspraak is afspraak!

Merius Hypotheken is een handelsnaam van Fenerantis B.V. en onderdeel van CMIS Group

Fenerantis B.V.

Fenerantis B.V. biedt Nederlandse en buitenlandse investeerders aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden in nieuwe Nederlandse woninghypotheken. Via het Merius Investor Platform kunnen meerdere investeerders op een eenvoudige en transparante wijze gelijktijdig in de door Fenerantis gedefinieerde risico-categorieën investeren. Op deze manier hebben we al 6 miljard euro opgehaald bij Europese institutionele investeringsmaatschappijen.

CMIS Group

CMIS Group biedt het volledige pakket van servicing van hypotheken aan zoals acceptatie, klantbeheer, bijzonder beheer, reporting en master servicing. Naast de servicing activiteiten behoren vooraanstaande franchiseformules zoals De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek tot CMIS Group.