Mijn Merius Hypotheek

Ben je al een klant bij Merius Hypotheken en wil je een wijziging doorgeven? Hier vind je alle informatie over het (laten) wijzigen van jouw hypotheek op één plek.

Hoe kan ik mijn hypotheek wijzigen?

In het leven kan er van alles gebeuren waardoor jouw wensen kunnen veranderen. Zo kan het zijn dat je promotie hebt gemaakt, je een erfenis hebt gekregen of dat je denkt aan gezinsuitbreiding. Bij elke persoonlijke verandering kan het zijn dat je jouw hypotheek wil aanpassen en Merius Hypotheken helpt je graag bij het wijzigen van je hypotheek.

Wat kun je van Merius Hypotheken verwachten als je iets wilt aanpassen aan je hypotheek? Van de meest voorkomende wijzigen hebben we hieronder een korte beschrijving uitgewerkt.

Staat jouw gewenste wijziging er niet tussen?
Neem dan contact op met de klantenservice van Merius Hypotheken. Zij zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur te bereiken op 088 – 205 64 60.

Ik wil mijn persoonlijke gegevens wijzigen

Heb jij bijvoorbeeld een nieuw rekeningnummer, e-mailadres of telefoonnummer? Laat het ons dan weten. Dit kun je gemakkelijk doen door ons een e-mail te sturen. Wel hebben we een aantal documenten nodig om er zeker van te zijn dat de wijziging goed gaat. Meer weten? Alles over het wijzigen van persoonlijke gegevens.

Ik wil kosten in mijn bouwdepot declareren 

Als je een woning koopt, is de kans groot dat je ook wilt verbouwen. Bij Merius Hypotheken kun je een verbouwing financieren door een bouwdepot aan te vragen. Wil je een declaratie indienen? Alles over het indienen van een declaratie.

Ik wil een (extra) aflossing doen

Misschien heb je een erfenis ontvangen of heb je spaargeld opzij gezet. Dan kun je ervoor kiezen om dit geld te gebruiken voor het (extra) aflossen van je hypotheek. Dit kan bijvoorbeeld als de rentevaste periode afloopt. Het kan zijn dat hier extra kosten aan verbonden zijn, maar dat hoeft niet. Meer weten? Alles over hypotheek aflossen.

Ik wil mijn hypotheekvorm wijzigen

Je sluit een hypotheek af voor een langere periode. Wanneer je in de tussentijd toch besluit dat een andere hypotheekvorm beter bij je past, kunnen wij de hypotheekvorm van je hypotheek veranderen. Dit kan naar lineair of naar annuïtair. Wil je de vorm van je hypotheek wijzigen? Dan moet jouw financieel adviseur hiervoor een aanvraag bij ons indienen. Benieuwd hoe dit werkt? Alles over aflosvorm wijzigen. 

Ik wil mijn polis wijzigen

Een levensverzekering, bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering (ORV) kan aan een hypotheek gebonden zijn. In dat geval is de verzekering meestal verpand. Bij Merius Hypotheken is het mogelijk om de verpande polis te wijzigen. Wil je je polis wijzigen? Dan moet jouw financieel adviseur hiervoor een aanvraag bij ons indienen waarin hij bevestigt welke polis gewijzigd moet worden. Meer weten? Alles over polis wijzigen.

Ik wil mijn rente middelen

Met rentemiddeling kun je mogelijk je hypotheekrente en maandlasten verlagen. Als je kiest voor rentemiddeling, krijg je een nieuwe rentevaste periode. Door de oude rente te middelen met de actuele rente, kun je goedkoper uit zijn. Wil je jouw rente graag middelen? Dan moet jouw financieel adviseur een aanvraag bij ons in dienen. Meer weten? Alles over rentemiddeling

Ik wil mijn rentevaste periode wijzigen

Als de actuele rente lager is dan de rente die je betaalt voor je huidige hypotheek, kan het verstandig zijn om jouw rentevaste periode te wijzigen. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Als je hiervoor een rentevoorstel wilt ontvangen, kun je een afspraak maken bij jouw financieel adviseur. Meer weten? Alles over wijzigen rentevaste periode.

Ik wil profiteren van de waardestijging van mijn woning

Als je een (extra) aflossing hebt gedaan, dan kan het gebeuren dat je lening in een lagere risicoklasse valt. Als dit zo is, dan past Merius Hypotheken jouw risicoklasse automatisch aan en dalen jouw maandlasten mogelijk. Het kan ook zo zijn dat jouw woning het afgelopen jaar in waarde is gestegen. Dan kun je bij Merius Hypotheken een actueel taxatierapport of een recente WOZ-beschikking inleveren waardoor jouw maandlasten mogelijk dalen. Meer weten? Alles over (automatische) rentedaling.

Wij gaan uit elkaar

Jullie hebben samen een woning gekocht maar gaan nu uit elkaar. Dan kan het zijn dat één van jullie tweeën in het huis wil blijven wonen. Omdat jullie samen een woning hebben gefinancierd, zijn jullie beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de volledige schuld. Door een ‘ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid’ is één van jullie niet langer aansprakelijk voor de woning. Raadpleeg jouw hypotheekadviseur voor de mogelijkheden. Zoek een adviseur bij jou in de buurt.

Wat moeten mijn nabestaanden regelen voor mijn hypotheek na mijn overlijden?

Tijdens het kopen van een huis denk je er misschien nog niet over na maar de kans bestaat dat je tijdens de looptijd van je hypotheek komt te overlijden. Als dit gebeurt, dan moeten de nabestaanden Merius Hypotheken zo snel mogelijk een aantal documenten toesturen om te voorkomen dat wij blijven handelen volgens de afspraken die je met ons hebt gemaakt.

Welke documenten hebben wij nodig?

  • Akte van overlijden
  • Verklaring van Erfrecht van een notaris in Nederland
  • Een ingevuld formulier ‘Melding van overlijden

Daarnaast doen wij ook een controle of er een overlijdensrisicoverzekering (ORV) verpand is. Is dit het geval? Dan schrijven wij de verzekeraar aan met het verzoek om het verzekerd bedrag bij overlijden naar ons over te maken om te verrekenen met de openstaande hypotheek.

Het ingevulde formulier en de gevraagde documenten kun je versturen per e-mail naar nabestaandendesk@meriushypotheken.nl of per post naar:

Merius Hypotheken
Postbus 37684
1030 BH Amsterdam

Inzicht in jouw hypotheek

Wil je, waar en wanneer je maar wilt, inzicht hebben in jouw hypotheek? Dat kan in onze beveiligde portal; die bereik je door boven aan deze pagina te klikken op Inloggen. Op deze pagina lees je wat je ermee kunt, hoe je aan een account komt en hoe je de portal gebruikt.

Hulp nodig bij het aanvragen van je hypotheek?

Vind een onafhankelijk adviseur

Actuele hypotheekrente van Merius Hypotheken

Je vindt onze actuele hypotheekrente in deze tabel. Je berekent de risicoklasse door het gewenste hypotheekbedrag te delen door de marktwaarde van je woning.

Bereken je maximale hypotheek

Risicoklasse ->
Rentevaste periode NHG t/m 60% t/m 80% t/m 90% > 90%
1 jaar 4,80 % 4,65 % 4,75 % 4,80 % 5,10 %
5 jaar 4,10 % 3,95 % 4,15 % 4,30 % 4,65%
10 jaar 4,20 % 3,90 % 4,05 % 4,20 % 4,70 %
15 jaar 4,35 % 4,05 % 4,25 % 4,30 % 4,85 %
20 jaar 4,40 % 4,10 % 4,30 % 4,40 % 4,90 %
25 jaar 4,45 % 4,20 % 4,45 % 4,60 % 4,95 %
30 jaar 4,50 % 4,10 % 4,50 % 4,55 % 5,00 %