Ik wil mijn eerste huis kopen

Er komen veel zaken kijken bij het kopen van je eerste huis. Hoe gaat dit precies in zijn werk bij Merius Hypotheken? Wij zetten het voor je op een rijtje, wel zo makkelijk namelijk.

Eerste huis kopen

Ben je een starter op de woningmarkt en heb je besloten dat het nu tijd is om je eerste huis te gaan kopen? Dan komt er veel op je af. Want hoe pak je dat nou het beste aan? Misschien heb je nog maar net besloten om afscheid te nemen van je huurhuis of heb je al een huis op het oog. Als eerste is het belangrijk om te weten hoeveel je kunt lenen voor de aankoop van een woning. Bij Merius Hypotheken bereken je dit met de hypotheek berekentool.

NHG 2021

Als je een huis koopt dan is er een optie om een NHG lening te nemen. Een NHG lening is een garantieregeling die in principe uitbetaald wanneer de hypotheek niet meer betaald kan worden. Bij NHG betaal je éénmalig een borgtochtprovisie van 0,7% over de totale lening. Deze kosten zijn vaak snel terugverdiend, omdat een NHG premie aftrekbaar is van de belasting en er worden vaak lagere rente betaald.

Je komt in aanmerking voor NHG als de woning niet meer €325.000,- kost. Bij een woning met energiebesparende voorzieningen is dit €344.500,-. Je kunt ook berekenen hoeveel NHG hypotheek je kunt krijgen bij Merius.

Starterslening

Als je NHG hebt, kun je in aanmerking komen voor een starterslening. Let wel op niet alle gemeentes doen aan startersleningen. De gemeentes die meedoen zijn te vinden op SVN.nl. Hier kan ook berekent worden of je in aanmerking komt.
Stappenplan voor het kopen van een eerste huis
Bepaal je woonwensen

Ben je op zoek naar een huis? Zet eerst je woonwensen op een rij! Stel jezelf vragen als: Waar wil ik wonen? Hoeveel slaapkamers wil ik? Wat moet er in de omgeving gevestigd zijn? Door dit in kaart te brengen kan er gericht gezocht worden naar een woning.

Maximale hypotheek berekenen

Het is belangrijk om te onderzoeken hoeveel je kunt lenen. Heb je dit in kaart, dan kun je zoeken naar een huis in die prijsklasse. Bereken jouw maximale hypotheek met onze maximale hypotheek bereken tool. Als starter is het ook belangrijk om eigen geld te gebruiken. Voorheen mocht je 106% van de woningwaarde lenen. Dit is veranderd naar 100%, de overige 6% moet eigen inbreng zijn. Deze 6% werd eerder gebruikt om kosten te dekken, deze kosten moeten nu zelf gefinancierd worden.

Dit zijn de volgende kosten: Kosten koper, notariskosten, advies- en bemiddelingskosten, borgtochtprovisie NHG, kosten bankgarantie, taxatiekosten en makelaarskosten.

Huis zoeken

Nu kun je opzoek naar een huis binnen jouw budget. Als je een huis hebt gevonden kun je hem bezichtigen. Als de bezichtiging goed is bevallen kan je dit nogmaals doen. Bij het volgende bezoek is het goed om langs te gaan met de makelaar. Maak goede afspraken met de makelaar over wat hij goed doen voor jou. Daarnaast is het goed om te kijken naar de gebreken van het huis.

Het is goed om op een aantal dingen te letten. Zo is het goed om te weten of er een VvE aanwezig is, wat de staat van het onderhoud is, met welke materialen het dak is gemaakt, of er goede isolatie is en of de woning duurzaam en energiezuinig is.

Op een huis bieden

Breng een bod uit met een aankoopmakelaar of alleen. Het is hierbij belangrijk om te kijken naar de prijzen in de directe omgeving. Er is eerst geïnventariseerd hoeveel er geleend kan worden bij het maximaal berekenen. Met deze informatie kan er een bod gedaan worden. Het is goed om dit bod onder de verkoopprijs te doen, zo blijft er ruimte om te onderhandelen. Hoe langer het huis te koop staat, hoe groter de kans om het huis voor een lagere prijs te krijgen. Daarnaast zou een slechte staat ook kunnen resulteren in een lagere prijs.

Maak ontbindende voorwaarden, dit is handig als je toch van het huis afziet. Deze moeten gemaakt worden bij onduidelijkheid over de financiering en onduidelijkheid over het in aanmerking komen van NHG.

Zoek een onafhankelijk adviseur – Merius Hypotheken

Wanneer je een voorlopig akkoord hebt, kun je naar een adviseur. Maak bijvoorbeeld hier een afspraak met een adviseur. Kies jou beste oplossing. De beste oplossing is niet alleen de laagste rente, maar ook de beste voorwaarden. Is het duidelijk? Dan regelt de adviseur zaken met Merius.

Er zijn voor starters twee veel voorkomende hypotheekvormen, deze hypotheekvormen zijn de annuïteiten -en lineaire hypotheken.

Huis gekocht – wat nu

Als je hypotheek helemaal rond is, teken je nog twee aktes. Eén akte is voor de hypotheek en de ander is voor de overdracht. Het is ook van belang om de notaris in te schakelen. De notaris is als enige bevoegd om te zorgen dat het huis ook daadwerkelijk geleverd kan worden. Het is ook goed om na te denken over verzekeringen. Een Opstalverzekering is verplicht bij Merius, maar sluit ook een overlijdensrisicoverzekering af of/en een inboedelsverzekering.

Nu alles klaar is kan je beginnen aan de leuke dingen. Begin met verhuizen en knap het huis op. Want wat is er nou leuker dan in je eigen droomhuis wonen!

Zorg dat je, voordat je een bod uitbrengt, eerst exact weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Maak hiervoor bijvoorbeeld een afspraak met een financieel adviseur. Hij of zij kan jou uitleggen wat er in jouw situatie mogelijk is en wat er allemaal komt kijken bij de aankoop van je eerste woning.

Dus wil jij graag een eerste huis kopen? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt!

Maak een afspraak met een onafhankelijke adviseur