Hypotheek oversluiten naar Merius Hypotheken

De hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker: steeds meer huiseigenaren doen het. Nu de rente nog altijd laag staat en een ander huis kopen vrij moeilijk en stressvol is, kan de huidige hypotheek oversluiten gunstig zijn. Bijvoorbeeld naar Merius Hypotheken. Maar hoe gaat dit in zijn werk en wat kost dit? We helpen je graag met het bekijken van de mogelijkheden bij Merius Hypotheken.

Wat is de hypotheek oversluiten?

Ben je niet tevreden met jouw huidige hypotheek? Of wil je een goedkoper alternatief? Misschien dat je dan kunt overstappen naar een andere hypotheekverstrekker, zoals Merius Hypotheken. Dit heet de hypotheek oversluiten. Bij oversluiten blijf je wonen in je huis, maar kun je mogelijk besparen op je maandlasten. Een lagere hypotheekrente betekent immers lagere maandlasten. Door jouw hypotheek over te sluiten, los je jouw huidige hypotheek af met jouw nieuwe hypotheek.

Wil je weten welke rente je nu bij Merius Hypotheken krijgt?

Actuele hypotheekrente 

Is de hypotheek oversluiten gunstig?

Wil je weten of de hypotheek oversluiten gunstig is in jouw situatie? En wat zijn de kosten van de hypotheek oversluiten, zodat je weet wanneer de investering voor het oversluiten (denk aan eventuele boeterente, advies- en administratiekosten) is terugverdiend? Vul daarvoor onderstaande berekentool in. Gebruik daarvoor de gegevens van je huidige hypotheek en uit onze actuele hypotheekrente. Aan de uitkomsten van deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoe kan ik de hypotheek oversluiten?

Wil je weten of de hypotheek oversluiten iets voor jou kan zijn? Vraag dan je financieel adviseur om hulp: hij of zij kan voor je uitrekenen of de hypotheek oversluiten gunstig voor jou is, wat de kosten zijn en de terugverdientijd is en bij welke geldverstrekker je het beste een aanvraag kunt laten doen. Bedenk wel dat je opnieuw een hypotheek moet (laten) aanvragen en dat hiervoor kosten in rekening worden gebracht, zoals advieskosten van de financieel adviseur, eventuele boeterente en notariskosten.

Kosten hypotheek oversluiten

Advieskosten

Wanneer je een onafhankelijke hypotheekadviseur in de arm neemt, rekent hij of zij kosten voor het aanvragen en/of bemiddelen van een hypotheek. De kosten hiervoor variëren en zijn afhankelijk van de dienstverlening die je afneemt. Bij de meeste adviseurs is het eerste kennismakingsgesprek gratis.

Boeterente

Bij het oversluiten van je hypotheek kun je te maken krijgen met vergoedingskosten: dit is het bedrag – meestal wordt dit boeterente genoemd – dat je je huidige geldverstrekker moet betalen als ‘boete’, omdat je de hypotheek eerder aflost dan is afgesproken. Als de hypotheekrente die deze geldverstrekker nu rekent voor een hypotheek in jouw risicoklasse en resterende looptijd lager is dan het rentepercentage dat jij met hen bent overeengekomen, zal je het verschil tussen de huidige en oude rente (vermenigvuldigd met het aantal maanden van de resterende looptijd, al dan niet met een correctie) moeten betalen.

Dit kan een fors bedrag zijn, zeker als je huidige hypotheekrente veel hoger is dan de nu geldende rente. Maar bedenk ook dat je elke maand minder hypotheek betaalt en de boeterente dus ook terugverdient. Hoe snel, is afhankelijk van je situatie. Raadpleeg daarvoor je huidige hypotheekverstrekker en je financieel adviseur.

Zoek een adviseur

Behoud ik mijn hypotheekrenteaftrek?

Sinds 2013 behoud je bij het oversluiten van je hypotheek niet altijd jouw (volledige) hypotheekrenteaftrek. Vraag ernaar bij jouw financieel adviseur.

Kan ik oversluiten naar Nationale Hypotheek Garantie?

Heb je nu een hypotheek zonder NHG en wil je oversluiten naar een hypotheek met NHG? Dat kan. Maar dan moet je totale hypotheeksom én de waarde van je woning lager dan of gelijk zijn aan de kostengrens van de huidige Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarmee krijg je (vaak) de laagste hypotheekrente en loop je zelf minder risico.

Houd ik bij oversluiten recht op Nationale Hypotheek Garantie?

Heb je al een hypotheek met NHG? Dan is bij oversluiten alleen de huidige kostengrens voor de totale hypotheeksom van toepassing. Dus als je totale hypotheeksom lager dan of gelijk is aan de kostengrens van de huidige NHG, behoud je het recht op NHG. Het is altijd verstandig om jouw plan eerst met een financieel adviseur te bespreken.

Kijk voor meer informatie op de website van NHG.

Verhuis je hypotheek mee!

Weet je nog niet zeker of je in je huidige woning wilt blijven wonen? Geen probleem! Bij Merius Hypotheken is het ook mogelijk om je hypotheek over te sluiten en in de toekomst mee te verhuizen naar je nieuwe woning. Zo kun je de lage rente van je Merius Hypotheek gewoon meenemen.

Wil je meer weten over overstappen of onze verhuisregeling? Laat je dan goed adviseren door jouw of een andere onafhankelijk financieel adviseur.

Is Merius Hypotheken interessant voor jou?

Actuele hypotheekrente van Merius Hypotheken

Je vindt onze actuele hypotheekrente in deze tabel. Je berekent de risicoklasse door het gewenste hypotheekbedrag te delen door de marktwaarde van je woning.

Bereken je maximale hypotheek

Risicoklasse ->
Rentevaste periode NHG t/m 60% t/m 80% t/m 90% > 90%
1 jaar 4,80 % 4,65 % 4,75 % 4,80 % 5,10 %
5 jaar 4,10 % 3,95 % 4,15 % 4,30 % 4,65%
10 jaar 4,20 % 3,90 % 4,05 % 4,20 % 4,70 %
15 jaar 4,35 % 4,05 % 4,25 % 4,30 % 4,85 %
20 jaar 4,40 % 4,10 % 4,30 % 4,40 % 4,90 %
25 jaar 4,45 % 4,20 % 4,45 % 4,60 % 4,95 %
30 jaar 4,50 % 4,10 % 4,50 % 4,55 % 5,00 %