Wat is Merius Hypotheken?

Merius Hypotheken is geen bank. We verschaffen internationale institutionele beleggers toegang tot de Nederlandse huizenmarkt, zodat huishoudens in Nederland hun droomhuis kunnen kopen. En dat doen we op een zo duidelijke, efficiënte en klantvriendelijke manier. Daar worden wij namelijk blij van.

Wie zijn wij?

Duidelijk en voorspelbaar. Dat is wie wij zijn. Dit zie je terug in onze communicatie, dienstverlening én productaanbod. Het vormt ons DNA en geeft richting aan al onze activiteiten.

In 2014 vroegen wij ons af of de samenwerking tussen geldverstrekker, financieel adviseur en consument efficiënter kon. De consument wilde het liefst zo snel mogelijk weten wat hij kon lenen om zijn droomhuis te kopen – en dat is eigenlijk nog steeds zo. Helaas bleek een hypotheek aanvragen toen nog een ingewikkeld proces dat soms lang duurde. Het droomhuis ging hierdoor aan zijn of haar neus voorbij.

Ook realiseerden we ons dat de vraag naar hypotheken zo groot was, dat banken hieraan niet meer konden voldoen. Er was meer funding nodig om ervoor te zorgen dat (toekomstige) Nederlandse huizenbezitters een goede en betrouwbare hypotheek konden krijgen. En dat is vandaag nog steeds het geval. Wij voorzien voor de toekomst een belangrijke en groeiende vraag naar hypotheken..

Op 1 september 2016 kwamen wij met de oplossing voor deze problemen: Merius Hypotheken. Wij hebben ons duidelijk onderscheiden van andere aanbieders met een volledig geautomatiseerd acceptatieproces. Doordat wij werken met duidelijke kaders, zien wij snel of de klant een match is met Merius Hypotheken. Hierdoor bieden wij snelheid, duidelijkheid en voorspelbaarheid voor de klant en de adviseur en kunnen wij binnen enkele uren een rentevoorstel uitbrengen.

Funding

Maar hoe komt Merius Hypotheken dan aan het geld om deze hypotheken te financieren? Via grote (internationale) institutionele investeerders, veelal verzekeraars, pensioenfondsen en asset managers, die wij een aantrekkelijke mogelijkheid bieden om te beleggen in nieuwe Nederlandse woninghypotheken. Zo hebben we inmiddels al ruim 4,5 miljard euro opgehaald bij investeerders uit onder meer uit België, Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland. Daarmee hebben we bijna 15.000 Nederlandse huizenbezitters aan een hypotheek geholpen.

Ook in de toekomst

Adviseurs en toekomstige klanten vragen ons weleens of Merius Hypotheken ook in de toekomst actief blijft. En het antwoord is: ja. Nederlandse hypotheken zijn en blijven aantrekkelijk voor Europese investeerders die kiezen voor duurzame beleggingen met een langdurig en stabiel rendement en een beperkt risico. Uiteraard blijft Merius Hypotheken funding aantrekken om ook in de toekomst hypotheken aan (nieuwe) klanten te blijven verstrekken.

Daarbij staan de belangen van onze hypotheekklanten uiteraard voorop. We hebben met onze investeerders dan ook duidelijke afspraken gemaakt over hun investeringen, de hypotheken van onze klanten. Zo blijven de belangen van Merius klanten ook in de toekomst gewaarborgd. Onze rente is bijvoorbeeld scherp en blijft ook marktconform. Huidige én toekomstige klanten van Merius Hypotheken kunnen in de toekomst dan ook met een gerust hart bij ons aankloppen als ze hun hypotheek willen verhogen, verhuizen of verlengen.

Merius Hypotheken uitverkocht?

Maar wat nu als onze funding (tijdelijk) opdroogt? We werken er voortdurend hard aan om extra financiering op te halen bij onze bestaande en nieuwe investeerders. Maar dat traject is er een van de lange adem, en in de tussentijd kan het gebeuren dat er voor bepaalde segmenten van ons hypotheek aanbod tijdelijk geen funding beschikbaar is. We kunnen dan even geen nieuwe leningen in die specifieke risicoklasse aanbieden.

Voor onze bestaande klanten verandert er dan overigens niets. Zij kunnen nog altijd hun hypotheek verlengen, verhogen of verhuizen, ook als hun hypotheeksegment is uitverkocht. Ook nieuwe klanten die een rentevoorstel of hypotheekaanbod hebben ontvangen en getekend, kunnen gewoon rekenen op een hypotheek van Merius Hypotheken. Want afspraak is afspraak!