Hypotheekvormen

Merius Hypotheken houdt van overzichtelijkheid en kent daarom drie hypotheekvormen: annuïtair, lineair en aflossingsvrij. Om het duidelijk te maken, geldt onze hypotheekrente voor alle vormen; we rekenen dus geen opslag voor aflossingsvrij.

Welke hypotheek past bij uw klant?

Merius Hypotheken houdt het graag duidelijk en overzichtelijk. Daarom bieden we uw klanten drie heldere hypotheekvormen waaruit ze kunnen kiezen. Een lineaire hypotheek, een  annuïtaire hypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. Het is belangrijk dat uw klanten een hypotheekvorm kiest die bij hun situatie past. Elke vorm heeft namelijk zijn eigen kenmerken.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaalt uw klant elke maand een vast bedrag aan aflossing en daarnaast een bedrag aan rente. Uw klant lost de lineaire hypotheek gelijkmatig af.

Uw klant betaalt elke maand een vast bedrag aan aflossing. De hypotheekschuld wordt hierdoor dus steeds lager. Over die hypotheek betaalt hij ook rente. Het bedrag dat hij aan rente betaalt, wordt berekend over de overgebleven hypotheekschuld. Als zijn hypotheekschuld dus omlaag gaat en het rentepercentage gelijk blijft, wordt het bedrag dat hij aan rente betaalt ook steeds lager. Het maandtermijn wordt dus elke maand lager. Aan het einde van de looptijd heeft uw klant de hypotheek helemaal afgelost.

Over de gehele looptijd van deze hypotheek is uw klant met een lineaire hypotheek goedkoper uit dan bij een annuïtaire hypotheek. Dit komt omdat de rente die hij betaalt, wordt berekend over de resterende hypotheekschuld. Bij een lineaire hypotheek neemt deze schuld sneller af dan bij een annuïtaire hypotheek.

Kenmerken van de lineaire hypotheek

  • Uw klant weet zeker dat hij zijn hypotheek helemaal aflost;
  • Gedurende de looptijd van de hypotheek dalen de maandlasten;
  • Maandelijks betaalt uw klant hetzelfde bedrag aan aflossing.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek, ook wel annuïtaire hypotheek, betaalt uw klant elke maand een vast bruto bedrag. Dit geldt zolang het rentepercentage gelijk blijft. Als het rentepercentage verandert, berekenen we de maandtermijn van uw klant automatisch opnieuw.

De maandtermijn bestaat uit twee delen: rente en aflossing op de hypotheek. Uw klant betaalt elke maand een deel van de hypotheek terug. De hypotheekschuld wordt dus lager. Hierdoor betaalt uw klant ook minder rente. Daarom kan  hij minder rente aftrekken van de belasting. De netto maandlasten kunnen dan hoger worden.

De eerste jaren betaalt uw klant weinig aflossing en veel rente. De laatste jaren lost hij veel af en betaalt hij minder rente. Aan het einde van de looptijd heeft uw klant de hypotheek helemaal afgelost.

Kenmerken van de annuïteitenhypotheek

  • Uw klant weet zeker dat hij zijn hypotheek helemaal aflost;
  • De bruto maandlasten blijven hetzelfde zolang hij dezelfde rente houdt;
  • De netto maandlasten stijgen doordat het bedrag dat hij aan rente betaalt, lager wordt.

Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek betaalt uw klant elke maand alleen rente over de hypothecaire lening. Hierdoor blijft de hypotheekschuld gelijk omdat er niet wordt afgelost. Aan het einde van de looptijd van de lening moet uw klant de lening volledig terugbetalen. Hij zorgt zelf voor het bedrag waarmee de hypotheek op de einddatum volledig afgelost kan worden. Aflossing vindt in veel gevallen plaats met het geld dat klanten krijgen uit de verkoop van hun woning. Merius Hypotheken verlengt in principe geen aflossingsvrije hypotheken; verlengen van de aflossingsvrije hypotheek kan alleen als Merius Hypotheken daar expliciet toestemming voor geeft.

Kenmerken van de aflossingsvrije hypotheek

  • Uw klant lost de hypotheekschuld niet af tijdens de looptijd;
  • Aan het eind van de looptijd moet de hele hypotheekschuld in één keer worden terugebetaald;
  • Maandelijks betaalt uw klant hetzelfde bedrag aan rente, zolang hij hetzelfde rentepercentage houdt.

Actuele hypotheekrente van Merius Hypotheken

U vindt onze actuele hypotheekrente in de tabel hiernaast. Rentetarieven uit het verleden vindt u in ons rentearchief.

Rentearchief Merius Hypotheken

Risicoklasse ->
Rentevaste periode NHG t/m 60% t/m 80% t/m 90% > 90%
1 jaar 4,80 % 4,65 % 4,75 % 4,80 % 5,10 %
5 jaar 4,10 % 3,95 % 4,15 % 4,30 % 4,65%
10 jaar 4,20 % 3,90 % 4,05 % 4,20 % 4,70 %
15 jaar 4,35 % 4,05 % 4,25 % 4,30 % 4,85 %
20 jaar 4,40 % 4,10 % 4,30 % 4,40 % 4,90 %
25 jaar 4,45 % 4,20 % 4,45 % 4,60 % 4,95 %
30 jaar 4,50 % 4,10 % 4,50 % 4,55 % 5,00 %