Inkomensverklaring zelfstandigen

Wanneer uw klant zelfstandige is, heeft hij (of zij) een inkomensverklaring zelfstandigen nodig. Het onafhankelijke kantoor Raadhuys Tax Legal Accounting kan u en uw klant daarbij helpen.

De inkomensverklaring: de nieuwe standaard

Gebruikmaken van de inkomensverklaring? Mr. Bas Aartsen, directeur bij Raadhuys Tax Legal Accounting, vertelt waarom dit een verstandige keuze is.

Raadhuys adviseurs

Veel geldverstrekkers werken tegenwoordig met een inkomensverklaring. Als uw klant zelfstandig ondernemers is en een hypotheek wil afsluiten, kan dit bij Merius Hypotheken ook met een inkomensverklaring van Raadhuys Tax Legal Accounting: een proactief kantoor dat antwoord geeft op financiële vraagstukken. ‘De adviseurs van Raadhuys hebben een fiscaal juridische en bancaire achtergrond. Door de unieke combinatie van kennis op het gebied van fiscaliteit, jaarrekeningen en hypothecaire financieringen weten wij hoe een professionele analyse van jaarrekeningen gemaakt moet worden,’ aldus Bas Aartsen.

Het kantoor is vanaf 2013 betrokken bij het geven van workshops voor intermediairs op het gebied van het analyseren van jaarrekeningen: ‘Gedurende dit proces is duidelijk geworden dat het merendeel van de intermediairs behoefte heeft aan extra ondersteuning op het gebied van het maken van een bruikbare analyse van jaarrekeningen.’

Voordelen gebruikmaken inkomensverklaring

Wat houdt een inkomensverklaring dan precies in? ‘Onze dienstverlening bestaat uit het maken van analyses van jaarrekeningen van uw cliënten, met als doel een bestendig inkomen vast te stellen: een inkomensverklaring. Banken leggen steeds meer verantwoordelijkheid neer bij het intermediair voor de bepaling van de haalbaarheid van de financieringsaanvraag voor de eigen woning. Daarnaast is het vanuit vakbekwaamheidsoogpunt van essentieel belang dat het vaststellen van het inkomen bij ondernemers voldoet aan de Wft-eisen. Met de analyse voorziet u dan ook in meerdere behoeften.’

Volgens Bas Aartsen is er een aantal voordelen te noemen voor het gebruikmaken van de inkomensverklaring.

  • Zekerheid over het te hanteren inkomen (ook in de oriëntatiefase)
  • Uniforme rapportages en analyses van jaarrekeningen, volgens de acceptatiecriteria van Merius Hypotheken
  • Snellere beoordeling en acceptatie van de financieringsaanvragen
  • Tijdsbesparing voor het intermediair
  • Hogere omzet door uitbreiding doelgroep met ondernemers
  • Bewezen vertrouwen in de door Raadhuys opgestelde analyse van jaarrekeningen
  • Efficiëntere communicatie tussen het intermediair en geldverstrekker
  • Efficiëntere aanlevering van stukken richting de geldverstrekker
  • Professionalisering van de advisering richting uw cliënten
  • Verbeteren verwachtingsmanagement richting uw cliënten

Als adviseur dient u bij het aanvragen van een inkomensverklaring rekening te houden met het compleet aanleveren van de stukken: ‘Dit versnelt het proces.’ Voor meer duidelijkheid over welke stukken, staat er in de Opdracht tot Dienstverlening een stukkenlijst vermeld.

Meer weten?

Neem dan contact op met onze accountmanager of met onze acceptatie afdeling.