Merius Hypotheken: kerstgift aan het Leger des Heils

Merius Hypotheken doneert 19 matrassen aan locatie Gastenburgh

Merius Hypotheken bestaat omdat we iedereen in Nederland een eigen droomhuis gunnen. Maar we weten ook dat er steeds meer Nederlanders – inmiddels 40.000 – leven zonder dak boven het hoofd. En dat gunnen we niemand. Om ons steentje bij te dragen, hebben we in december 2019 besloten géén relatiegeschenken te kopen, maar een mooi bedrag te doneren aan het Leger des Heils. Daarvan zijn in maart 2020 negentien duurzame matrassen aangeschaft voor de Amsterdamse dag- en nachtopvang Gastenburgh.

Nieuwe matrassen waren hard nodig in Gastenburgh, een dag- en nachtopvang voor dak- en thuislozen midden op de Amsterdamse Wallen. Elke dag eten, ontspannen en slapen hier zeventig mannen en vrouwen die door omstandigheden geen huis hebben. Daar werken ze, samen met het Leger des Heils en organisaties als de GGZ, aan hun toekomst. Het streven is om mensen binnen drie maanden op weg te helpen naar andere huisvesting, maar dat traject kan oplopen tot twee jaar.

Een rugzak vol

Gastenburgh telt vijf verdiepingen met een- en meerpersoonskamers, toiletten en douches. Alle persoonlijke bezittingen kunnen de gasten opbergen in een kluis; er kan niet veel meer in dan een volle rugzak, een paar schoenen en een jas. “Maar dat is vaak ook alles wat onze gasten nog bezitten; meer hebben ze niet”, legt teamleider Marcel Kooijman uit.

Eén op de tien

Het beeld van Swiebertje doemt op, maar, zo verzekert Marcel: “Die klassieke daklozen zie je tegenwoordig veel minder. Dakloos raken kan iedereen overkomen. Sterker: één op de tien mensen in je directe omgeving kan ooit op straat komen te staan. Door een scheiding, het verliezen van een baan en vervolgens je huis. Het kan zo snel gaan; het is binnen no time gebeurd. Ook je opleiding doet er niet toe; we zien hier hoog- en laagopgeleide mensen binnenkomen.”

Trots

John Bocxe, relatiemanager bij het Leger des Heils, vervolgt: “Zo klopte er jaren geleden een gezin bij ons aan: vader, moeder, twee kinderen. De moeder was gestopt met werken toen de kinderen kwamen. Maar toen haar man zijn baan verloor in de crisis en hun weinige spaargeld opraakte, stonden ze heel snel op straat. Ze wilden allebei wel werken, maar kregen het in die tijd gewoon niet voor elkaar. Uiteindelijk heeft dit gezin twee jaar in een van onze instellingen gewoond en het is ze gelukt om er weer bovenop te komen.”

Marcel: “Het is zo fijn om te zien dat mensen daarin slagen; dat maakt ons allemaal trots.” Dat Merius Hypotheken een kleine bijdrage kan leveren aan een betere toekomst voor dak- en thuislozen, maakt ons weer bijzonder trots.

Terug naar overzicht