Wat gebeurt er als ik een extra aflossing heb gedaan? Verandert mijn maandbedrag?

Als je extra aflost, zal je maandbedrag lager worden. Dit geldt voor zowel een aflossingsvrije hypotheek als voor een lineaire of annuïtaire hypotheek. Het kan zelfs zo zijn dat jouw lening in een lagere risicoklasse terechtkomt. Dit is afhankelijk van de hoogte van de aflossing.

Om zelf te berekenen of je in een lagere risicoklasse terechtkomt, kun je de volgende berekening maken:

Het openstaande saldo op jouw hypotheek (min eventuele overbrugging), kun je delen door de marktwaarde van jouw woning. Vermenigvuldig deze uitkomst met 100 en er komt een rentepercentage van een risicoklasse uit. In het renteoverzicht kun je zien in welke categorie het rentepercentage valt. Je kunt dit vergelijken met de categorie waar jouw huidige rentepercentage in valt. Zo zie je of je na extra aflossen in een andere risicoklasse valt.

Wij hanteren de volgende risicoklassen: t/m 60% MW, t/m 80% MW, t/m 90% MW en boven 90% MW. De rentelijst ten tijde van de aanvraag of ten tijde van passeren (indien lager) kun je aanhouden voor de hoogte van jouw rente en het verschil in opslag tussen de verschillende risicoklassen.

Wil je hier meer informatie over? Neem dan een kijkje in onze klantenportal of neem contact met ons op via telefoonnummer 088 – 205 64 65 of via e-mail aan: klantenservice@meriushypotheken.nl.

Terug naar overzicht