Ik wil mijn hypotheek oversluiten

Wil je blijven wonen in je huis, maar wel lagere maandlasten dan je huidige hypotheek? Wellicht dat oversluiten een voordelige optie is in jouw situatie. We helpen je graag met het bekijken van de mogelijkheden bij Merius Hypotheken.

Goedkoper wonen in je eigen huis?

Ben je niet tevreden met jouw huidige hypotheek? Of wil je een goedkoper alternatief? Misschien dat je dan kunt overstappen naar een andere hypotheekverstrekker, zoals Merius Hypotheken. Dit heet oversluiten. Bij oversluiten blijf je wonen in je huis, maar kun je mogelijk besparen op je maandlasten. Een lagere hypotheekrente betekent immers lagere maandlasten. Door jouw hypotheek over te sluiten, los je jouw huidige hypotheek af met jouw nieuwe hypotheek. Wil je weten of oversluiten ook in jouw situatie passend en voordelig is? Reken dit dan uit met onze online berekentool voor oversluiten. Aan de uitkomst kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoeveel bespaar je met oversluiten?

Wil je weten of oversluiten naar Merius Hypotheken ook voor jou loont? En wil je weten wanneer de investering voor het oversluiten (denk aan eventuele boeterente, advies- en administratiekosten) is terugverdiend? Vul dan onderstaande berekentool in. Gebruik daarvoor de gegevens van je huidige hypotheek en uit onze actuele hypotheekrente. Aan de uitkomsten van deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend.

Verhuis je hypotheek mee!

Weet je nog niet zeker of je in je huidige woning wilt blijven wonen? Geen probleem! Bij Merius Hypotheken is het ook mogelijk om je hypotheek over te sluiten en in de toekomst mee te verhuizen naar je nieuwe woning. Zo kun je de lage rente van je Merius Hypotheek gewoon meenemen.

Wil je meer weten over overstappen of onze verhuisregeling? Laat je dan goed adviseren door jouw of een andere onafhankelijk financieel adviseur.

Maak een afspraak met een adviseur

 

Waar moet je verder op letten?

Vergoedingskosten

Als jouw rentevaste periode afloopt of als je een variabele rente hebt, betaal je geen vergoedingskosten bij het oversluiten van je hypotheek. Ga je oversluiten tijdens jouw rentevaste periode? Dan moet je mogelijk vergoedingskosten betalen. Dit bedrag betaal je aan jouw huidige hypotheekverstrekker.

Wil je weten hoe hoog de vergoedingskosten zijn? Jouw huidige hypotheekverstrekker en een financieel adviseur kunnen dit voor jou berekenen.

Behoud ik mijn hypotheekrenteaftrek?

Sinds 2013 behoud je bij het oversluiten van je hypotheek niet altijd jouw (volledige) hypotheekrenteaftrek. Vraag ernaar bij jouw financieel adviseur.

Kan ik oversluiten naar Nationale Hypotheek Garantie?

Heb je nu een hypotheek zonder NHG en wil je oversluiten naar een hypotheek met NHG? Dat kan. Maar dan moet je totale hypotheeksom én de waarde van je woning lager dan of gelijk zijn aan de kostengrens van de huidige Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarmee krijg je (vaak) de laagste hypotheekrente en loop je zelf minder risico.

Houd ik bij oversluiten recht op Nationale Hypotheek Garantie?

Heb je al een hypotheek met NHG? Dan is bij oversluiten alleen de huidige kostengrens voor de totale hypotheeksom van toepassing. Dus als je totale hypotheeksom lager dan of gelijk is aan de kostengrens van de huidige NHG, behoud je het recht op NHG. Het is altijd verstandig om jouw plan eerst met een financieel adviseur te bespreken.

Kijk voor meer informatie op de website van NHG.

Als je wilt oversluiten, heb je goed advies nodig

Maak een afspraak