Wil je meer zekerheid en gunstigere voorwaarden bij het kopen van een huis? De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantieregeling die jou beschermt wanneer je onverhoopt de hypotheek niet kunt betalen. Ook bij Merius Hypotheken kun je een hypotheek met NHG afsluiten. Lees verder en maak een weloverwogen keuze voor jouw hypotheek.

Bij het kopen van een huis komt er veel op je af. Het afsluiten van een hypotheek is vaak een van de grootste financiële beslissingen die je in je leven zult nemen. Het is dan ook begrijpelijk dat je je zeker wilt voelen over deze belangrijke stap. Is de aankoopprijs van je huis niet meer dan €405.000? Dan is de Nationale Hypotheek Garantie, ook wel bekend als NHG, een goede optie. Maar wat houdt de NHG nu precies in?

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantieregeling, aangeboden door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die jou als huiseigenaar beschermt wanneer je de hypotheek niet langer kunt betalen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je door omstandigheden, zoals werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een scheiding, in de financiële problemen komt en daardoor je hypotheek niet meer kunt voldoen. In dergelijke situaties staat de WEW garant voor de lening en zorgt ervoor dat de lening wordt terugbetaald aan de geldverstrekker. Hierdoor biedt de NHG extra zekerheid voor zowel de huizenkoper als de geldverstrekker.

Hoe werkt NHG?

Om gebruik te maken van de voordelen van de NHG betaal je eenmalig een bedrag aan borgtochtprovisie. Dit bedrag is 0,7% over het totale geleende bedrag. Het voordeel hiervan is dat je in ruil voor deze borgtochtprovisie een lagere rente betaalt voor je hypotheek. Zo bespaar je op je maandelijkse hypotheeklasten.

Ook kun je met het afsluiten van een hypotheek met NHG er zeker van zijn dat je hypotheek past bij je inkomen. Dit komt doordat de NHG-hypotheek voldoet aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Het Nibud houdt rekening met jouw financiële situatie en zorgt ervoor dat je niet te veel leent, waardoor je minder snel in financiële problemen komt.

Hoeveel kun je lenen met NHG?

In 2023 kun je een NHG-hypotheek krijgen voor woningen met een maximale aankoopprijs van €405.000. Wanneer je ervoor kiest om energiebesparende maatregelen mee te financieren, kun je maximaal 106 procent lenen van de waarde van de woning. Dan is het maximale bedrag €429.300. Het is niet mogelijk om meer te lenen dan 100 procent van de waarde van de woning zonder energiebesparende voorzieningen te treffen.

Voor wie is NHG geschikt?

De NHG is het meest geschikt voor starters. Dit komt omdat de woning je hoofdverblijf moet zijn. Je kunt geen NHG-hypotheek regelen voor een tweede woning of een woning die je verhuurt. Het is wel belangrijk om rekening te houden dat je als starter met een NHG-hypotheek er niet voor kunt kiezen om een deel aflossingsvrij te lenen.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van NHG?

Een lagere rente

Een van de belangrijkste voordelen van een NHG-hypotheek is doorgaans een lagere rente. Een lagere rente zorgt voor lagere maandlasten, waardoor je meer financiële ruimte overhoudt voor andere belangrijke zaken.

Een vangnet bij financiële problemen

Door te kiezen voor een NHG-hypotheek beperk je de financiële risico’s van een koopwoning. Wanneer je de maandelijkse lasten niet meer kunt betalen, dan biedt de NHG tijdelijke steun als je de hypotheek zelf niet meer kunt aflossen. De NHG zoekt samen met de geldverstrekker naar oplossingen. Bij gedwongen verkoop van je woning kan een mogelijke restschuld worden kwijtgescholden.

Meer weten?

De NHG biedt zekerheid voor jou als huiseigenaar in onvoorziene omstandigheden die je financiële situatie kunnen beïnvloeden. Wil je meer weten? Bezoek dan de officiële website van de NHG of maak een afspraak met jouw financieel adviseur.

Actuele hypotheekrente van Merius Hypotheken

Je vindt onze actuele hypotheekrente in deze tabel. Je berekent de risicoklasse door het gewenste hypotheekbedrag te delen door de marktwaarde van je woning.

Bereken je maximale hypotheek

Risicoklasse ->
Rentevaste periode NHG t/m 60% t/m 80% t/m 90% > 90%
1 jaar 4,95 % 4,70 % 4,90 % 4,95 % 5,25 %
5 jaar 4,25 % 4,00 % 4,30 % 4,45 % 4,80%
10 jaar 4,35 % 3,95 % 4,20 % 4,25 % 4,85 %
15 jaar 4,50 % 4,10 % 4,40 % 4,45 % 5,00 %
20 jaar 4,55 % 4,15 % 4,45 % 4,55 % 5,05 %
25 jaar 4,60 % 4,25 % 4,60 % 4,75 % 5,10 %
30 jaar 4,65 % 4,15 % 4,65 % 4,70 % 5,15 %