Ik wil een lagere rente

Omdat mijn woning in waarde is gestegen

Lagere rente?

Als jouw hypotheek door aflossingen (periodiek of eenmalig) in een lagere risicoklasse valt, dan geldt er (mogelijk) een lager rentepercentage. Wij veranderen dan jouw rentepercentage automatisch en gebruiken dan het rentepercentage dat hoort bij de nieuwe risicoklasse. Dit doen wij per de 1e dag van de volgende maand na de aflossing.

Profiteren van de waardestijging van jouw woning?

Bij Merius Hypotheken zien we dat veel woningen in de afgelopen tijd meer waard zijn geworden. Is jouw woning ook in waarde gestegen? Dan kan dit van invloed zijn op de risicoklasse van jouw hypotheek. Het aanpassen van de risicoklasse gebeurt bij waardestijging niet automatisch. Je moet dan een actueel taxatierapport of een recente WOZ-beschikking aanleveren dat voldoet aan de voorwaarden van Merius Hypotheken. Wij passen de waarde van jouw woning en de risicoklasse per de 1e dag van de volgende maand aan waardoor jouw maandlasten dalen. Hierbij nemen wij de rentedatum uit het bindend voorstel als uitgangspunt voor de bepaling van jouw nieuwe rentetarief. Als de rente op het moment van passeren lager is dan de rente op de rentedatum van het bindend voorstel, dan wordt deze rente als uitgangspunt genomen.

Als jouw rentepercentage is gewijzigd, ontvang je hierover een brief van ons als bevestiging. In deze brief vermelden wij, naast de ingangsdatum, jouw nieuwe rentepercentage en jouw nieuwe maandlasten.

Om te profiteren van de waardestijging van jouw woning kun je ons een actueel taxatierapport of een recente WOZ-beschikking mailen via klantenservice@meriushypotheken.nl. Als je ons het document mailt, dan graag onder vermelding van het leningnummer en met de beschrijving ‘verzoek waardestijging woning’.

Houd er bij de kosten ook rekening mee dat een taxateur een nieuw taxatierapport moet opstellen om de waarde van de woning te bepalen. De kosten hiervoor betaal je zelf aan de taxateur.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op of overleg met jouw financieel adviseur.

Let op!
Heb je een hypotheek met NHG? Dan passen wij de risicoklasse niet automatisch aan. Dit komt omdat er maar 1 risicoklasse van toepassing is op een hypotheek met NHG. Je kan de waarde van jouw woning niet laten aanpassen.

  • Uitstekende voorwaarden
  • Aantrekkelijke rentes
  • 1000+ tussenpersonen aangesloten

Hulp nodig bij het wijzigen van je risicoklasse?

Maak een afspraak