Aflosvormen

Merius Hypotheken houdt het graag duidelijk en overzichtelijk. Daarom bieden we je drie heldere hypotheekvormen waar je uit kunt kiezen. Een lineaire hypotheek, een annuïtaire hypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. 

 

Wat is een lineaire hypotheek? 

Je lost elke maand hetzelfde bedrag af. Daar komt het bedrag aan hypotheekrente nog bij. Omdat je elke maand aflost en daarmee je hypotheek lager wordt, betaal je ook elke maand minder rente. Aan het einde van de looptijd heb je de hypotheek helemaal afgelost. 

 

Wat is een annuïtaire hypotheek?

Je betaalt altijd hetzelfde maandbedrag. De onderlinge verhouding tussen het bedrag aan aflossing en hypotheekrente verandert. De eerste jaren betaal je vooral hypotheekrente en een klein deel aflossing. De laatste jaren betaal je vooral een bedrag aan aflossing en een klein deel rente. Aan het einde van de looptijd heb je de hypotheek helemaal afgelost. 

 

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Je betaalt altijd tijdens de looptijd alleen rente. De hypotheekschuld blijft gelijk omdat je niet aflost. Aflossen vindt plaats aan het einde van de looptijd. Je zorgt zelf voor het bedrag waarmee je hypotheek op de einddatum volledig afgelost kan worden. Aflossing vindt in veel gevallen plaats met het geld wat je krijgt met de verkoop van je woning.